+36 20 299 9897

A Czeizel Intézet Őssejtbankja

Hírek
A mesenchymális őssejtek szerepe

Az őssejtek képesek a testünk számos sejttípusává alakulni és regenerálni a sérült szö­veteinket, vagy akár helyreállítani beteg szerve­ink működését. Egyik figyelemre méltó fajtájuk, a többek között csont-, porc-, ín-, és izomsejtek létrehozására képes mesencymális őssejtek.

Létezik a sejteknek egy különleges csoportja, melynek feladata, hogy osztódásukkal létrehozzák a testünket alkotó, különféle feladatok ellátására szakosodott sejtek sokaságát. Ezek az úgynevezett őssejtek, a felnőtt szervezet szöveteiben is megtalálhatóak. Egyik figyelemre méltó fajtájuk, a többek között csont-, porc-, ín-, és izomsejtek létrehozására képes mesencymális őssejtek (MSC-k). Amikor egy szövetet valamilyen sérülés ér, ezek a sejtek az érintett területre vándorolnak, ahol a regenerációt elősegítő anyagokat bocsátanak ki. A sérülések az immunrendszert is működésbe hozzák gyulladásos reakciót előidézve, ami hátráltathatja a gyógyulást. Az is előfordulhat, hogy az immunrendszer szigorúan hangolt működési rendjébe hiba csúszik és a szervezet saját egészséges sejtjei és szövetei ellen is támadásba lendül, autoimmun betegségek formájában. Az immunrendszer túlműködését elkerülendő az MSC-k közvetlen kapcsolatba lépnek annak sejtjeivel is és csillapítják az immunválasz erősségét. A szervezet saját MSC-inek hatása korlátozott, ezért felmerült a lehetőség, hogy külső forrásból származó MSC-k bejuttatásával elő lehetne segíteni szöveti károsodással járó és autoimmun betegségek kezelését. A témában indult széleskörű klinikai kísérletek a mai napig olyan betegségek gyógyításában értek el sikereket, mint az infarktus kiváltotta szívizomsérülés, a stroke, májzsugor, egyes típusú cukorbetegség, reumás ízületi gyulladás, sclerosis multiplex, illetve növelték a vérképző őssejt- és szervtranszplantációk sikerét.

Egyes eredmények azt mutatják, hogy az MSC-k regeneratív képessége a korral csökken. A felfedezés, hogy az újszülöttek köldökzsinór-szövete nagy számban tartalmaz az orvosi felhasználás szempontjából felbecsülhetetlen értékű korai mesenchymális őssejteket, feltámasztotta az igényt e sejtek hosszútávú tárolására.

Cégünk, az FH Biobank Európa egyik vezető őssejtbankjaként több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a köldökzsinórvér és a benne található vérképző őssejtek megőrzésében. Mi az FH Biobanknál az elsők között ismertük fel, hogy a köldökzsinórvér mellett, az egészen új betegségek őssejtterápiás kezelése előtt utat nyitó köldökzsinór-szövet megőrzésének is óriási jelentősége van. A két szolgáltatás ezért cégünknél kedvezményes kombinált csomagban is elérhető. Minden gyermeket váró szülőt arra biztatunk, hogy születendő gyermekét lássa el ezzel az értékes útravalóval az élethez, igénybe véve a legmagasabb minőségi követelményeknek is megfelelő szolgáltatásunk, mely az idei évtől már Magyarországon is elérhető!

 


Vissza a többi hírhez