+36 20 299 9897

A Czeizel Intézet Őssejtbankja

Akkreditációink

Miért fontosak az akkreditációk és engedélyek…

Amikor őssejtbankot választ, mindenképpen győződjön meg arról, hogy a laboratórium rendelkezik az emberi szövetek tárolására vonatkozó akkreditációkkal és engedélyekkel, mert ezek hiányában fennáll annak a kockázata, hogy az őssejtminták nem lesznek felhasználhatóak orvosi kezelésre.

Svájci és egyesült királyságbeli privát laboratóriumaink, csakúgy, mint a Future Health Biobank összes munkafolyamata, teljeskörű akkreditációval és engedéllyel rendelkezik az Egyesült Királyság (Human Tissue Authority - HTA) és Svájc (Swissmedic szabályozó és ellenőrző hatóság, valamint az ország Szövetségi Egészségügyi Minisztériuma - OFSP) kormányzati hatóságaitól arra, hogy emberi szövet- és őssejtbankként működjön.

A Future Health Biobank az ELSŐ magán laboratórium volt Svájcban, mely megkapta a Swissmedic engedélyét.

Továbbá a cég az első őssejtbank Európában, mely mind a köldökzsinórvérből, mind pedig a köldökzsinór-szövetből származó őssejtek feldolgozására és tárolására feljogosító engedéllyel rendelkezik. Az engedély a folyamat minden lépését ellenőrzés alá vonja, a minták szállításától és átvételétől kezdve hosszútávú tárolásukig.

A minta szállítása akkreditált szállítódobozban történik, mely biztosítja a megfelelő hőmérsékleti viszonyokat az év minden szakában.

A mintát kísérő automata elektronikus hőmérsékletrögzítő segítségével a szállítás alatt adódó hőmérséklet folyamatos felügyelet alatt van a kórháztól egészen megérkezéséig a laboratóriumba.

A minta feldolgozása steril szobában történik, melynek légtere állandó megfigyelés alatt áll, és a sterilitás magasabb fokú, mint egy kórházi operáló helyiségben (B-szintű steril szoba, A-szintű lamináris áramlással rendelkező munkaterülettel).

Az ellenőrzött részleg levegőjét folyamatosan cserélik és hepa-szűrőkkel sterilizálják.

A laboratóriumi személyzet túlnyomásos dupla zsilipajtókon keresztül lép be a helyiségbe, és steril, tetőtől-talpig takaró overállt visel.

A terület sterilitásának folyamatos felügyeletét agart tartalmazó petri-csészék és automata elektronikus részecske rögzítő segítségével végezzük (Folyamatos Részecske Monitoring).

A minták e-célra gyártott többrétegű fagyasztótasakokba kerülnek, melyek a zárt feldolgozási rendszer szerves részét képezik.

A fagyasztótasak több, egymástól független rekeszből áll, mely lehetővé teszi a minta többcélú jövőbeli felhasználását.

A tasakot egy speciális eszközzel lezárják, és egy további külső védőtasakba helyezik. Ezek után a minta egy mechanikai védelmet nyújtó fémkazettába kerül. A fémkazettákat nitrogén gőzben, nem pedig folyékony nitrogénben tárolják, így kiküszöbölve még a lehetőségét is, hogy a minták egymással szennyeződjenek.

A tárolási hőmérséklet állandó felügyelet és rögzítés alatt áll.

A tárolótartályok működése automatikus. Ezzel együtt, abban a valószínűtlen esetben, ha egy hosszabb áramkimaradás adódna, vagy az automata rendszer károsodna, a tartályok korlátlan ideig működtethetők kézi vezérléssel is, biztosítva a minták megfelelő megőrzését mindenkor.