+36 20 299 9897

A Czeizel Intézet Őssejtbankja

Miért az FH BiobankTérfogatcsökkentő eljárás

miert_terfogat_330Fontos, hogy tisztában legyen a köldökzsinórvér-minta tárolásra történő előkészítésénél alkalmazható két eljárás közötti különbségekkel. Ezek az információk befolyással lehetnek arra, hogy melyik őssejtbankot bízza meg gyermeke őssejtjeinek megőrzésével.

Mi a Future Health Biobank laboratóriumában térfogatcsökkentő eljárással dolgozzuk fel a köldökzsinórvér-mintákat. Világszerte ezt a módszert alkalmazza az őssejtbankok többsége, és az Egyesült Királyságban is ez a standard eljárás.  A brit közegészségügyi rendszer közösségi őssejtbankja és az Anthony Nolan Trust is KIZÁRÓLAG a térfogatcsökkentő eljárást alkalmazza, és NEM a teljes vért tárolja.

Ugyanakkor, néhány őssejtbank nem dolgozza fel a vért ilyen módon, hanem a teljes vért tárolja. Fontos, hogy figyelembe vegyük a következő szempontokat, amikor a térfogatcsökkentő eljárás vagy a teljes vér tárolása között választunk:

A teljes vér tárolása a köldökzsinórvér megőrzésének legköltségkímélőbb módja, mert ez semmilyen feldolgozást nem igényel. A teljes vér tárolásra kerül, beleértve a vörösvértesteket és a vérplazmát is, amely véralkotórészek eltávolítása a transzplantáció előtt szükséges lehet.

A vörösvértestek a fagyasztás miatt szétbomlanak, enzimeket és egyéb anyagokat bocsátva ki magukból, amelyek roncsolhatják az őssejteket. A térfogatcsökkentő eljárás során eltávolítjuk a vörösvértesteket, hogy ezáltal minimalizáljuk az őssejtek pusztulásának veszélyét. 

A térfogatcsökkentő feldolgozáskor a csekélyebb térfogatú minta lehetőséget ad a DMSO (fagyasztási védőanyag) adagolás mérséklésére. Ugyanis a teljes vér tárolása esetén nagyobb mennyiségű DMSO-t kellene adagolni a mintához, amely transzplantáció esetén nagy mennyiségben károsan hathat, DMSO-toxicitáshoz (májkárosodáshoz) vezethet.